Suomen Sahansoittajat ry

Saha soikoon 

Sahansoitto 

Saha on varsin erikoinen soitin, josta lähtee mystinen ääni. Sahansoitto vaatii tarkkaa sävelkorvaa, sillä soittaessa ei ole mitään tukipistettä kuten esimerkiksi pianossa. Puhtaasti soitettuna sahasta lähtevät kuitenkin kauniit äänet ja mm. tuttu "Lapin äidin kehtolaulu" ja kansanlaulut ovat hyviä "sahakappaleita". Sahalla voi kuitenkin soittaa miltein mitä tahansa musiikkityyliä, jotka ovat pitkäsointisia ja rauhallisia. Tosin jotkut taiturit rohkenevat soittaa "Karjalan poikia" ja "Meksikon pikajunaakin" ohjelmistoissaan.

Sahansoittajissa on nykyään kaiken ikäistä väkeä ja myös naiset ovat löytäneet kiinnostavan harrastuksen sahansoitosta. Sahansoiton voi aloittaa helposti hankkimalla esim. Kausalan pikaterästä soittosahan ja ostamalla musiikkikaupasta viulun jousen (rokan) ja hartsia. Myös tavallinen rautakaupan timpurin saha käy soittamiseen, piikit kuitenkin saattavat rikkoa vaatteet.

Saha laitetaan polvien väliin loivaan kulmaan. Taivutetaan hieman s-muotoon kärjestä ja hyvin hartsatulla jousella yritetään herkällä jousen vedoilla saada sahasta sointuja. Sahansoiton oppaan voi ladata Kausalan pikaterän www-sivuilta. Ahkeralla harjoittelulla oppii soittamaan sahalla puhtaasti ja silloin soitto on kaunista.

Saha soi leirillä harjoittelemme uusia kappaleita sahalla ja treenaamme viikonlopun esiintymisiin. Uudet ja vasta-alkajat saavat leirillä opetusta ja vinkkejä, jota antavat vuosia sahaa soittaneet virtuoosit. Joskus kokoonnumme myös talvileirillä ja harjoittelemme. Kansanmusiikki tapahtumissa harjoittelemme myös ja esim. 2013 kesällä Kaustisella pidimme "Saha wörksoppia", jossa sai kuka tahansa kokeilla sahansoittoa ja se oli melkoisen suuri menestys.

Sahansoittajat kiertävät kansanmusiikkitapahtumissa mm. Samuelin Poloneesissa, Kaustisella, Siilifolkissa. Lisäksi sahansoittajat ovat kysyttyjä erilaisiin tilaisuuksiin mm. yritysten- ja yhteisöjen tapahtumiin, häihin, syntymäpäivä juhliin, ristiäisiin, hautajaisiin ja kansanlaulukirkkoihin.